Kul att veta, bra att kunna – Handbok för vilda barn

“Kära läsare! Den bok du nu håller i din hand är en handbok.kulbra
Du behöver förstås inte hålla den i handen. Du kan stoppa den i jackfickan eller klämma fast den på pakethållaren, eller knöla ner den i ryggsäcken om du vill. Huvudsaken är att du alltid har den till hands!
Den är nämligen användbar i livets alla lägen – på mattetimmen eller vid lägerelden, i snöstormen på fjället eller med en ficklampa under varma täcket, i djungeln eller på skolgården, när du äntligen får chans att ge igen på Mobbar-Sune.
Se den som en vän. Den kommer alltid att vara på just din sida.”

Vill du veta hur man gör kola, tillverkar hemgjort snor eller läser chifferskrift? Här finns allt, både bus och nyttig kunskap, som hur man hittar borttappade saker eller räddar liv.
Här finns fakta om delfiner, stjärntecken, bondfångare, flodvågor och mycket annat. Plus rysare, gåtor, recept och experiment!

fakta
Text: Peder Finnsiö & Anna Toss
Illustration: Ulf Ragnarsson
Formgivning: Gunnar Palmgren
Förlag: Alfabeta (1995), (2000)
ISBN 9177124499 (1995), 9177129652 (2000)

recensioner
“Boken är liten och behändig, men späckad av idéer och intressant läsning. Den innehåller allt: sagor, fakta, tips, råd, recept, gåtor, lekar. Den tillhör favoriterna.”
Ann Engqvist, Arbetet

“Blandningen är total. Läsaren kan lätt märka skillnaden mellan t ex experiment och bus (de senare är ofta märkta med smådjävlar – ju fler desto värre bus). Faktatexterna är mycket allmänbildande. Här kan nämnas asagudarna, spindelkraft, schackets uppfinning med mera. Experiment och sysselsättningar beskrivs i en aldrig sinande ström, de flesta lätta att göra och ofarliga, men mest givande är vildmarkstipsen. (…) En rolig och innehållsrik bok att ha med sig på resan, till lägret eller för klassens timme.”
Bengt Jespersson, Bibliotekstjänst

“‘Jag har inget att göra!’ Känns klagomålet igen? En visa som ofta är svår att ta för stressade föräldrar. Desto roligare när man hittar böcker som sätter fart på barnens verksamhetslust och påhittighet. Kul att veta … blev snabbt en favorit bland de unga i min familj. (…) Det här är en bok som är riktad till barnen, full med busglädje och alldeles utan hänsyn till vuxnas uppfostrarambitioner.”
Barn I Hem, Skola, Samhälle

Och fler …

 • Om du skulle få ta med dig en enda bok … – Folkbladet Norrköping
 • Gott om godbitar för busfrön – Bärgslagsbladet
 • Väldigt rolig och användbar – Metallarbetaren
 • Mycket bra (VVVV) – Västernorrlands Allehanda
 • Användbar i alla lägen – Läseposten
 • Svaret på frågan: “Vad ska jag göra?” – Nordvästra Skånes Tidningar
 • Hör till sommarens nödvändiga läsning – Södermanlands Nyheter

hitta boken!
Hitta boken på ditt bibliotek (eller låna 2000 års upplaga)
Jämför priser

bonusbus!
Färg i duschen
Om du verkligen vill reta gallfeber på dina storasyskon är det här ett utmärkt bus. Använd karamellfärg på flaska.
Syster blir skär och fin med detta enkla duschbus. Illustration: Ulf RagnarssonSe till att du är först i badrummet på morgonen, innan storasyster ska duscha. Skruva av duschhandtaget från slangen, eventuellt med hjälp av en tång. Droppa i karamellfärgen, gärna på en liten bit tvättsvamp som du pular ner i duschhandtaget. Skruva sedan ihop det igen.
Prova inte att sätta på vattnet! Då blir du tvungen att göra om alltihop eftersom färgen börjar spruta ut omedelbart.
Se till att handtaget inte hänger nedåt så att färgen börjar droppa. Smyg ut och vänta på det ilskna tjutet.
En bra effekt får man också genom att färga schampot. Skruva bara av locket och droppa i färgen i flaskan.

… och bonusgåta
Sfinxens gåta
Staden Thebe i det antika Grekland hemsöktes av en förskräcklig sfinx. Den frågade folk gåtor, och när de inte kunde svara åt sfinxen upp dem.
Oraklet i Delfi, stadens spåkvinna, sade till folket i Thebe att det bara behövdes ett enda rätt svar, så skulle sfinxens makt vara för evigt bruten. Då utlovade drottning Iokaste i Thebe konungatronen till den som lyckades lösa en av sfinxens gåtor.
En ung man vid namn Oidipus beslöt sej för att försöka, och gick till sfinxen och bad om en gåta. Frågan han fick lydde så här:
“På morgonen går den på fyra ben. På dagen på två ben, och på
kvällen på tre ben. Vad är det?”

Oidipus lyckades lösa gåtan. Sfinxen dog på fläcken och Oidipus blev kung i Thebe.
Vad var svaret? (Gissa innan du klickar här!)

fler bus, trick och saker att göra
ballongraket

 • ett långt snöre, minst 5 meter
 • en ballong
 • en tom toarulle
 • tejp

Spänn upp snöret mellan två stolar, eller nånting annat, så att det blir rakt och spänt. Innan du knyter fast den ena änden ska du trä snöret genom toarullen. Därefter blåser du upp ballongen och kniper till om öppningen så att inte luften går ur. Sedan tejpar du fast ballongen på toarullen med luftöppningen i snörets riktning. När du sedan släpper taget om ballongen far den iväg längs snöret som en liten tjock raket.

Abdallahs överraskning
Tycker du att pappa verkar sömnig och behöver piggas upp lite? Dra upp en liten väckarklocka eller äggklocka och ställ den på ringning en lämplig tid, t ex när din pappa brukar sitta på bussen till jobbet. Lägg den sedan i hans rockficka eller väska. Det finns ingen risk att han sitter och halvslumrar efter det.

Hej! Jag heter Kalle
När man hamnar mitt ute i öknen med punktering på jeepens bakdäck och ser i fjärran hur ökenpiraterna närmar sej på sina kameler, då är det bra att ha sitt lexikon med. Man måste nämligen kunna presentera sej artigt. Resten är det inte så noga med, det brukar gå bra med handviftningar, miner och ritningar i sanden. Men om man har glömt sitt lexikon, hur gör man då? När rövarhövdingen börjar tugga på sitt skägg och se allmänt hotfull ut?
Var smart i förväg! Träna in dessa sjutton fraser så att du kan dem utantill. På så vis kommer du aldrig att få problem med att inleda ett hövligt samtal med vare sej arabiska shejker eller eskimåiska skolfröknar.
Om du inte heter Kalle får du naturligtvis byta ut det mot ditt eget namn. I vissa fall har vi bytt ut Kalle mot ett namn som är vanligt i det landet.

Hej! Jag heter Kalle! heter på
• engelska: Hi! My name is CHARLIE!
• irländska (gaeliska): Slán! SÉAMUS is ainm dom!
• franska: Salut! Je m´apelle CHARLES!
• spanska: !Hola! !Yo me llamo CARLOS!
• italienska: Ciao! Mi chiamo CARLO!
• portugisiska: Olá! Chamo-me CARLINHO!
• tyska: Hallo! Ich heisse KARLCHEN!
• finska: Hei! Nimeni on KALLE!
• ryska: Privet! Menja zovut KARLUSJA!
• grekiska: Ya soo! Me lenne KALLE!
• kinesiska: Ni hao! Wo jiao LIU YING!
• japanska: Konnichi wa! Boku KALLE!
• indiska (hindi): Namaste! Mera nam KALLE hai!
• grönländska: Uumaak! KAALIMIK atequarpunga!
• arabiska: Salam! Ismi UMAR!
• swahili: Hujambo! Jina langu KALLE!
• persiska: Salam! Esm-e man ALI ast!

Slå vad
Är dina föräldrar snåla med fickpengarna? Vadslagning kan vara ett bra sätt att dryga ut kassan – om man är säker på att vinna förstås.
Slå vad med din gnidige far om en guldtia, att du kan få ner honom från en stol utan att behöva säja till honom mer än en enda gång.
Stöddig som han är kliver han säkert upp på stolen, varpå du vänligt ber honom att komma ner. Nu vägrar han förstås, men då säjer du bara: okej, lilla pappa, stå där hur länge du vill!
Förr eller senare måste han ju gå ner från stolen och då är tian din.

Smörknivstricket
Detta trick måste alla händiga personer känna till. Enkelt, klassiskt – så här går det till:
När någon vid frukostbordet ber dej om smörkniven så räcker du vänligt fram den med den smöriga änden först. (Obs! Den får såklart inte vara vass!) När sedan personen i fråga ska fatta tag om träknivskaftet rycker du tillbaka kniven så att den andre bara får smörkladdet kvar i handen.

Byxryggsäck
Om du saknar en ryggsäck när du råkar behöva en, kan du lätt göra en av ett par byxor och ett snöre.
Välj ett par hållbara och säckiga byxor. Bind ihop vardera byxbenet längst ner. Dra ett snöre från vardera byxbenet i en ögla upp till hällorna. I hällorna drar du igenom ett annat snöre, som ett skärp, så att du kan dra ihop byxorna när du lagt i de saker du vill ha i “ryggsäcken”.
Sedan är det bara att hänga upp den på ryggen.

Andra saker att göra
Tänk ut en fest! Du kanske inte får ha fest hemma just nu, men det är ändå kul att planera för kalas. Skriv upp vilka du vill bjuda. Vill du att det ska bli ett PangParty kan det vara bra att bjuda några som inte brukar vara med, utom dina bästisar. Skriv inbjudningskort! Tänk ut vad ni ska göra. Dansa, äta chips, leka… Man behöver inte fylla år för att ha fest!
Möblera om ditt rum.
Plantera ditt eget (eller din älskades) namn med krassefrön. Efter några dagar kommer namnet att stå i smörgåskrasse. Om du tycker att det verkar för fjuttigt kan du gå ut på någon äng och plantera namnet med ekollon istället. Efter hundra år kommer en mäktig ekskog av ditt (eller din älskades) namn att stå där.
Gör en egen almanacka. Eller en adventskalender, om det lackar mot jul. Det är inte helt lätt, men man kan göra en enkel variant och ge till sina småsyskon.
Listor kan man göra även utan sax och klister. Topplistor, önskelistor, måste-listor …
Rita en egen serie. “Superhjälten går på kafferep” eller kanske “Hur jag besegrade tio ninjor och en dödsmyra”?
Bygg ett tändstickshus eller ett korthus. Om det går väldigt bra kan du försöka slå världsrekordet (2007 låg höjdrekordet för korthus på 786 cm).
Lös ett korsord, eller rita ett eget.
Färga håret med karamellfärg eller saffran. Lägg en intressant make-up med storasysters smink eller vattenfärg. Måla hela kroppen med vattenfärg!
Lägg en patiens. “Idioten”går till såhär: Blanda leken, håll den med baksidan upp och vänd upp fyra kort i taget på bordet. Om några av dem är i samma färg, tar du bort det eller dem som är lägst. Fortsätt att lägga ut fyra nya kort på högarna och ta bort lägst i färgen. Om du till slut bara har de fyra essen kvar på bordet – då har patiensen gått ut. Detta sker mycket sällan. Det säjs att skurkar som sitter i fängelse gärna lägger Idioten – om den går ut ska de bli frigivna samma månad!

Svaret på Sfinxens gåta är: människan!
På morgonen (livets början) går hon på alla fyra, för då är hon en bebis.
På dagen (livets mitt) går hon på två ben.
På kvällen (livets slut) går hon på tre ben – två ben och en käpp!

Du får gärna dela med dig av kunskaperna du fått på den här sidan, men var vänlig och ange källan: “Kul att veta – Bra att kunna. Handbok för vilda barn”.